سرباز درون

سرباز درون

سرباز درون

نگاهی متفاوت به مدیریت خشم

سرباز درون.خشم نوعی هیجان است که بخشی از زندگی ماست و انکار آن امری غیرممکن و در بسیاری مواقع آسیب ‏‏رسان است. همه ما از مضرات خشم آگاه بوده و می‌‏‏دانیم خشم بی‏‏‌موقع و خارج از کنترل، آسیب‏‏‌هایی به خودمان و دیگران می‌‏‏زند که برخی اوقات اثرات جبران‏‏ناپذیری به دنبال دارد. فرصت‏‏‌های شغلی ازدست‏‏رفته، زندگی‏‏‌های زناشویی از میان رفته، رابطه‏‏‌های از هم ‏پاشیده شده، فرزندانی بی اعتمادبه‏‏‌نفس، قتل‏‏ها، آسیب‏‏‌های فیزیکی به دیگران و بسیاری معضلات دیگر خود گویای این واقعیت است که هنوز راهی برای کنترل این هیجان یافت نشده است.
همچنین می‌دانیم که تاکنون کتاب‌های بسیار زیادی در مورد خشم و روش‌های کنترل آن نوشته شده است. آن‌ها خشم را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار داده و راه‌هایی هم برای کنترل آن ارائه داده‌اند که برخی از آن‌ها کاربردی و برخی هم اثری بر کنترل خشم نداشتند. اغلب این کتاب‏‏ها به نحوه‎ی کنترل خشم در لحظه‎ی بروز آن و اتفاقاتی که بعد از آن در انسان رخ می‎دهد، می‎پردازند.

حال آنکه این راه‎حل‎ها چقدر صحیح و منطقی بوده و می‏‏توانند به ما کمک کنند، جای بحث دارد؛ اما این کتاب «سرباز درون» درباره خشم نیست، درباره کنترل بعد از بروز خشم نیست، در مورد تا ۱۰ شمردن در زمان خشم نیست، این کتاب درباره ریشه خشم است درباره سرباز درون، بیگانه‎ای آشنا که خشم حاصل فعالیت اوست. کسی که در برابر ناملایمات با القای حالتی در ما که آن را به نام خشم می‎شناسیم، در پس پرده نقش اول این داستان را بازی می‎کند. خشم وقتی بروز کرد دیگر کتاب سرباز درون کاری از دستش برنمی‌آید باید به تمام کتاب‌هایی که در این زمینه نوشته شده است مراجعه کنید. چرا که این کتاب فقط درباره‎ی عامل اصلی ایجاد خشم است.

فصل اول؛ سرباز درون کیست؟

سرباز درون یک مکانیزم دفاعی است که در درون ما وجود دارد و کارش دفاع کردن از ما در مقابل حملات خارجی است. به‏‌عبارت‏‌دیگر در برابر هر خطری که ما را تهدید می‌کند- چه تهدیدات جسمی و چه تهدیداتی که عزت‏‌نفس و ادراکات روانی ما را نشانه می‏‌رود- از ما محافظت می‎کند. این مکانیزم با حس کردن کوچک‏ترین خطری به صورت خودکار فعال شده، ما را کنار زده و کنترل همه چیز را بدست می گیرد و شروع به دفاع می کند. بعد از این بسته به شدت فعالیت سرباز درون ، ما تقریباً کنترلی بر عملکرد و رفتارهایمان نداریم و همه چیز تحت کنترل سرباز درون است.
خشم هم نام حالتی است که در هنگام فعال شدن سرباز درون در ما ایجاد می‎شود. پس خشم به‎خودی‎خود وجود نداشته و فقط نام یک حالت است. زمانی که سرباز درون فعال می‌شود نام آن حالتی که ما به خود می‌گیریم خشم است. پس زمانی که کسی خشمگین می‎شود، در واقع سرباز درون او فعال شده است.

فصل دوم: فعال کننده های سرباز درون

فعال‌کننده‌های سرباز درون در واقع شامل هر موردی است که باعث می‌شود سرباز درون ما به‎واسطه آن‎ها فعال شده و اقدام به دفاع و یا حمله ‌کند.
سرباز درون در مقابل حملات بیرونی -که از دیوار قلعه او بگذرند- به دفاع برمی‌خیزد. همان دیوارهایی که ما برایش ساخته‌ایم و ساخت بسیاری از این دیوارها را از کودکی شروع کرده و تا بزرگ‌سالی ادامه داده‎ایم. این دیوارها عموماً در پنج دسته زیر قرار می‌گیرند:
عزت‌نفس: کسی به‌صورت کلامی و یا عملی به عزت‌نفس شما بی‌احترامی کند.
حریم فیزیکی: کسی به‌صورت فیزیکی به شما حمله کند.
ارزش‌ها: کسی ارزش‌های شما را زیر پا بگذارد.
حق‌وحقوق: کسی یا چیزی مانع از رسیدن شما به هدف و مقصودتان شود. هدف و مقصودی که فکر می‌کنید حق شماست.
درماندگی: زمانی که درمانده می‌شوید و احساس گرفتاری و بدبختی می‎کنید.
تمامی موارد بالا درواقع همان دیوارهای قلعه سرباز درون شما هستند. هرکدام از موارد بالا دیوارهای یک سمت از قلعه سرباز درون هستند.

فصل سوم: آموزش سرباز درون

بسیاری از منابع اصرار دارند حتماً باید خشم به‌نوعی تخلیه شود و بروز کند. آن‌ها می‌گویند وقتی خشمگین می‌شوید، اجازه دهید خشمتان بروز کند و به‌نوعی آن را تخلیه کنید. مثلاً در تنهایی با مشت به‌ جایی بکوبید، فریاد بزنید و … اما تحقیقات اخیر که توسط آرتور بوهارت در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا انجام شده است، نشان می‌دهد ساکت ماندن و ابراز نکردن خشم، سریع‌تر از زمانی که اقدام به تخلیه آن می‌کنید، خشم را برطرف می‌کند.
راه‏‌حل‏های بسیاری برای کنترل خشم ارائه شده‌‏اند، اما وقتی به آن‏ها نگاه می‏کنیم می‏‌بینیم، آن‏قدرها کاربردی نیستند. مثلاً می‏‌گویند در زمان خشم چند بار نفس عمیق بکش و سعی کن آرام باشی. دوست خوبم ما زمان خشم نفس کشیدن یادمان می‎رود، چه برسد به عمیقش! اگر این‏‌قدر حواسم جمع بود، خود خشم را کنترل می‏‌کردم.
ما به‌جای اینکه روی بروز خشم و راه‌کارهای زمان بروز کار کنیم، باید روی خود سرباز درون کار کنیم و او را آموزش دهیم. حد و حدودش را که همان دیوارهای قلعه هستند، برایش تعریف کرده تا در جای مناسب فعال شود و بعد از آن اجازه بروز بدهیم.

فصل چهارم: سرباز درون و زندگی ما

زمانی که استرس‏‌های ما بزرگ می‏‌شوند و یا ما اثرات بد مسائل را در ذهنمان مورد بررسی قرار می‏‌دهیم، سرباز درون به سمت فعال شدن حرکت کرده و به‌‏صورت آماده‌‏باش در می‏‌آید و  زمانی که سرباز درون به‏‌صورت آماده‌‏باش است، ذهن ما را تسخیر کرده و بخشی از ادراک و توانایی ذهنی ما را به خود اختصاص می‏‌دهد، به دنبال آن توانایی حل مسئله ما ضعیف شده و نمی‏‌توانیم مشکل را بررسی و منبع استرس را شناسایی و به دنبال راه‏‌حل مناسب برای آن باشیم. لذا میزان استرس و فشار عصبی ما را بالاتر می‌برد و به دنبال آن سرباز درون فعال شده و کم‏کم شما وارد فاز تدافعی می‏‌شوید. در این حالت با کوچک‏ترین حرفی سرباز درونتان فعال می‏‌شود. لذا در این فصل یاد می‌گیرید که چگونه استرس‏‌هایتان را کنترل کنید. تا هنگام برخورد با مسائل و مشکلات، به‏‌جای اضطراب و استرس بی‌جا، به فکر حل مسئله باشید.
این حل مسئله است که می‌تواند به شما کمک کند، نه استرس‌ها و فشارهای عصبی ناشی از آن.

نگاهی به کتاب
سرباز درون
نویسنده: ارشیا دکامی
تعداد صفحات: ۱۵۶ صفحه
سال چاپ: ۱۳۹۸
شابک:۲-۵-۹۹۶۷۴-۶۰۰-۹۷۸
قیمت:۳۲۰۰۰ تومان

اکبر عباسی مدیر مسئول انتشارات پیک مشاور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *